Článek

Na začátku nového školního roku

Na začátku nového školního roku

Milí bratři a sestry, 

obracím se k vám na konci prázdnin. Po neděli už děti půjdou do školy. Čas prázdnin, který jako vždy rychle uplynul, byl pro většinu z nás časem volnosti a nových zkušeností i zážitků. Po minulých měsících restrikcí a omezení jsme rádi využili nabízených možností. Děkujeme dnes za to, že jsme mohli načerpat a prožít pěkný čas při táborech, dovolenkových cestách, a také při poutích nebo duchovních setkáních. Někdo se zúčastnil Charismatické konference nebo duchovních obnov a většinu z nás velmi oslovilo Celostátní setkání mládeže. To bylo velkou událostí nejen pro Hradec Králové. Děkujeme tedy dnes za všechny Boží dary, přirozené i nadpřirozené, které jsme v uplynulých týdnech obdrželi.

 Přesto na nás i v těchto dnech mohly doléhat obavy a starosti. Situace, ve které se nachází svět i naše společnost, je v mnoha ohledech nelehká. Nechci však být pesimistický. Věřím, že je třeba vážně chápat realitu nejen z pohledu praktického, ale i pohledem víry. Jistě je na místě hledat cesty, jak zvládnout narůstající životní náklady. To je úkol pro naše politiky, ale také pro každého z nás. List Efesanům nám však přináší další výzvu i povzbuzení: „A tak hledejte svou sílu v Pánu, v jeho všemohoucnosti.“ (Ef 6,10). Prožíváme čas zkoušky, ale v něm máme Pána Boha a své bližní. Proto neztrácejme naději, proto s větší naléhavostí žijme víru i naše vzájemné vztahy. 

Těším se s vámi na farní den příští neděli i na říjnovou pouť. Děkuji, že s pochopením přijmete úpravu pořadu bohoslužeb v naší farnosti. Rodinám a školákům přeji hladký start do nového školního roku. Nám všem pak přeji hodně síly, pokoje a důvěry v Pána Boha. 

K tomu vám ze srdce žehnám Jiří Heblt